Ο ύπνος αποτελεί καταλυτικής αξίας διεργασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Τις περισσότερες φορές οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν ένα δευτερογενές σύμπτωμα μίας γενικότερης αναπτυξιακής δυσκολίας, ενώ άλλοτε είναι πρωτογενείς και ενδέχεται να προκαλούν άλλες ψυχολογικές εμπλοκές.

τι αποτελεί διαταραχή στον ύπνο του παιδιού μου;

Η διαταραχή του ύπνου αποτελεί μία σημαντική δυσλειτουργία στη φυσιολογική ικανότητα του παιδικού οργανισμού να ρυθμίσει το μηχανισμό εναλλαγής ύπνου και εγρήγορσης.

ποιες είναι οι διαταραχές στον ύπνο των παιδιών;

Οι διαταραχές στον ύπνο ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

1. τις δυσυπνίες, όπου το παιδί δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί ή να κοιμηθεί συνεχόμενα και πιο συγκεκριμένα:
– την αϋπνία: δυσκολία επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου
– την υπερυπνία: υπερβολική υπνηλία, παρατεταμένος ύπνος ή επεισόδια ύπνου στη διάρκεια της ημέρας σε κατάσταση χαμηλής διέγερσης (όταν παρακολουθεί τηλεόραση…)
– την ναρκοληψία: αιφνίδια επεισόδια ύπνου διαρκείας 10 – 20 λεπτών
– την αποδιοργάνωση του ύπνου, που οδηγεί σε υπνηλία ή αϋπνία, λόγω αναπνευστικής διαταραχής. Τα παιδιά κάνουν ανήσυχο ύπνο, ροχαλίζουν, επιλέγουν παράξενες στάσεις ύπνου, για να διευκολυνθεί η αναπνοή. Αισθάνονται κουρασμένα την ημέρα, είναι απρόσεκτα ή υπερκινητικά…

2. τις παραϋπνίες, όπου δυσάρεστες ή ασυνήθιστες μορφές συμπεριφοράς εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου ή τον διακόπτουν και πιο συγκεκριμένα
– τους εφιάλτες ή νυκτερινές αγχώδεις προσβολές: επανειλημμένες αφυπνίσεις με ανάκληση τρομακτικών ονείρων
– τον ενύπνιο τρόμο: επεισόδια αιφνίδιας αφύπνισης με μία κραυγή τρόμου.
– την υπνοβασία: επεισόδια έγερσης από το κρεβάτι και βάδισης, δίχως το παιδί να ξυπνήσει.

ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τις διαταραχές στον ύπνο του παιδιού μου;

Οι διαταραχές του ύπνου έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία. Λόγοι ψυχολογικοί (τραυματικές εμπειρίες, άγχος, συναισθηματικές εντάσεις), βιολογικοί (ωτίτιδες, κρεατάκια), κληρονομικοί (νευρολογικές δυσλειτουργίες), περιβαλλοντικοί (ασταθές πρόγραμμα ύπνου) επηρεάζουν τον ύπνο των μικρών παιδιών.

ποια είναι η πορεία και η έκβαση των διαταραχών του ύπνου;

Οι περισσότερες δυσκολίες στον ύπνο των μικρών παιδιών μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν μέσα από την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, σε συνδυασμό και με την νευρολογική ωρίμανση του παιδιού.