τι εικόνα παρουσιάζει ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα;

Ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα είναι συνήθως πολύ ανήσυχο και δυσκολεύεται να μείνει για πολλή ώρα στο ίδιο σημείο. Είναι ακατάστατο, αδέξιο, κάνει ζημιές και προκαλεί αναστάτωση στο περιβάλλον του. Δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του και μεταπηδά από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, δίχως να ολοκληρώνει ποτέ κάτι που έχει αρχίσει. Δε μπορεί να μείνει καθιστό και ήσυχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τρέχει, χοροπηδάει, πολυλογεί, κάνει θόρυβο. Δεν αντέχει τις ματαιώσεις, είναι ανυπόμονο και απαιτητικό, ενώ συχνά τραυματίζεται. Η ελλειμματική προσοχή το καθιστά ανίκανο να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει απλές δραστηριότητες. Δείχνει να μην ακούει, όταν του απευθύνεται ο λόγος, χάνει διαρκώς αντικείμενα και ξεχνά τις καθημερινές υποχρεώσεις του. Στο σχολικό πλαίσιο συναντά μαθησιακές δυσκολίες και η εν γένει συμπεριφορά του, τον καθιστά ενοχλητικό κι ανεπιθύμητο στην τάξη. Οι γονείς και οι δάσκαλοι αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά απρόσεκτο και αφηρημένο.

η ελλειμματική προσοχή και η υπερκινητικότητα συνυπάρχουν πάντα;

Τα βασικά συμπτώματα της διαταραχής, δηλαδή η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα, συνυπάρχουν σε όλα τα παιδιά με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Σε ορισμένα ωστόσο υπερισχύουν τα συμπτώματα που αφορούν στην κίνηση και σε άλλα που αφορούν στη συγκέντρωση της προσοχής.

ποια είναι τα αίτια της διαταραχής;

Διάφοροι αιτιολογικοί παράγοντες φαίνεται να επιδρούν δραστικά στην εκδήλωση της διαταραχής. Αν και η διαταραχή θεωρείται σύνδρομο οργανικής αιτιολογίας, ψυχοσυναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν την εκδήλωσή της. Το παιδί μέσω της υπερκινητικότητας, που εκδηλώνει, επιδιώκει να αντιδράσει σε πρώιμες συναισθηματικές στερήσεις και γονεϊκή ανεπάρκεια και να προκαλέσει την προσοχή των γύρω του. Τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή νευροχημικά δείχνουν να έχουν μειωμένη ικανότητα στο να αναστέλλουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους στα εξωτερικά ερεθίσματα.

τι αναπτυξιακές επιπλοκές προκαλεί η συγκεκριμένη διαταραχή;

Οι δυσκολίες των παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα δεν περιορίζονται στα πρωτογενή συμπτώματα της απροσεξίας, της παρορμητικότητας και της υπερκινητικότητας. Αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, αναπτυξιακές δυσκολίες, διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών και της συναισθηματικής ανάπτυξης, καθώς και μαθησιακές δυσκολίες. Ασφαλώς τέτοιου είδους δυσκολίες δεν αντιμετωπίζουν υποχρεωτικά όλα τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα.

υπάρχει θεραπευτική παρέμβαση και αντιμετώπιση της διαταραχής;

Η ελλειμματική προσοχή και η υπερκινητικότητα αντιμετωπίζονται με τρόπο αποτελεσματικό, μέσα από θεραπευτικά προγράμματα ειδικώς διαμορφωμένα για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Η θεραπευτική παρέμβαση στη διαταραχή στοχεύει, αφενός στον περιορισμό της εκδήλωσης των πρωτογενών συμπτωμάτων και αφετέρου στην πρόληψη των δευτερογενών συμπτωμάτων, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή σχολική επίδοση.