Ο Δημήτρης Κούκης σπούδασε Ψυχολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε διετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Ψυχοπαιδαγωγική.
Εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Κατεύθυνση στην Ψυχοθεραπεία (EΠΙΨΥ – Αιγινήτειο Νοσοκομείο) και στη Συμπεριφεριολογική – Γνωσιακή Θεραπεία (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.). Εξειδικεύτηκε στη Συστημική και Υπαρξιακή θεραπευτική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία (εκπαιδευτικό και θεραπευτικό ινστιτούτο Αντίστιξη).
Εργάζεται θεραπευτικά από το 2002 σε ιδιωτικό πλαίσιο, ως ψυχολόγος – συστημικός / υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής στο Μαρούσι και την Χαλκίδα. Ίδρυσε το Κέντρο Ψυχοθεραπείας «ψυχής άκος» στο Μαρούσι και το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «παιδιόθεν» στην Χαλκίδα, των οποίων παραμένει επιστημονικός υπεύθυνος.
Μέσα από την ακαδημαϊκή πορεία και κλινική εμπειρία ο βασικός τομέας ειδίκευσής του αποτελεί αυτός της συστημικής υπαρξιακής ψυχοθεραπείας των εφήβων και της οικογένειας – ζευγαριού. Παρακολουθεί ψυχοθεραπευτικά εφήβους και ενήλικές μέσα από θεραπευτικά προγράμματα ατομικών και ομαδικών συνεδριών.
Βρίσκεται σε συνεχή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση κι εποπτεία, ενώ συμμετέχει σταθερά σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες εξειδίκευσης στη διεργασία της ψυχοθεραπείας.
Στο παρελθόν συνεργάστηκε με Κέντρα Ειδικών Θεραπειών για παιδιά, καθώς και με Κέντρα Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας ενηλίκων.
Κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του ψυχολόγου. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), της European Family Therapy Association (EFTA) και άλλων ψυχολογικών και ψυχοθεραπευτικών συλλόγων και κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (EuroPsy – European Certificate in Psychology) από την European Association of Psychotherapy (E.A.P.).
Συμμετέχει σταθερά σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια, στα πλαίσια των οποίων έχει παρουσιάσει εισηγήσεις ψυχοθεραπευτικού περιεχομένου. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικά βιβλία, ενώ αρθρογραφεί σε ψυχολογικά έντυπα και σχετικές ιστοσελίδες.