1. ψυχογενής ανορεξία

η διαταραχή αφορά και τα αγόρια και τα κορίτσια;

Η διαταραχή της ψυχογενούς ανορεξίας αφορά και τα δύο φύλα. Απλώς η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής στα κορίτσια είναι συντριπτικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αγόρια

ποια είναι η εικόνα μίας έφηβης με ψυχογενή ανορεξία;

Η έφηβη κυριαρχείται από διάθεση άρνησης για λήψη φαγητού, προκειμένου να μη πάρει βάρος, παρά το γεγονός ότι το βάρος της κυμαίνεται στα κατώτερα όρια του φυσιολογικού για την ηλικία, το φύλο και το ύψος της. Βιώνει ένα διαρκή φόβο, ότι θα πάρει περιττό βάρος και προσπαθεί διαρκώς να αδυνατίσει ακόμα περισσότερο. Δίνει υπέρμετρη έμφαση στην επίδραση του βάρους της ή του σχήματος του σώματος της στην αυτοεικόνα της. Πυρήνας της διαταραχής της εφήβου αποτελεί η διαταραγμένη εικόνα για το σώμα της.

ο όρος «ανορεξία» παραπέμπει σε έλλειψη όρεξης για φαγητό;

Το άτομο με ψυχογενή ανορεξία έχει φυσιολογική όρεξη για φαγητό. Η απώλεια σωματικού βάρους αποτελεί συνειδητή απόπειρα και επώδυνη διαδικασία αυστηρής δίαιτας και άσκησης. Η έφηβη χάνει βάρος με εξαντλητικό για τον οργανισμό ρυθμό και έχει πολλή όρεξη, μα παρ΄ όλα αυτά βιώνει έντονα την απειλή μίας επερχόμενης παχυσαρκίας.

πού καταλήγει αυτή η διαδικασία συνεχούς απώλειας βάρους;

Κάθε φορά που η κοπέλα διαπιστώνει πως έχασε βάρος ή περιορίστηκε το «λίπος» του σώματός της, νιώθει πολύ καλύτερα. Αισθάνεται ότι βελτιώθηκε σημαντικά η εικόνα της. Προκειμένου όμως να έχει διάρκεια το συναίσθημα αυτό και να νιώθει ασφαλής, πρέπει καθημερινά να χάνει ολοένα και πιο πολύ βάρος. Σταδιακά προκαλούνται διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και οργανικές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη.

τι φταίει για την εκδήλωση της ψυχογενούς ανορεξίας;

Τρεις ομάδες παραγόντων συνεκτιμώνται για τη διερεύνηση των αιτίων της διαταραχής,

οι ψυχολογικοί παράγοντες, δηλαδή η προσπάθεια της έφηβης να διεκδικήσει την αυτονομία της, να αντιδράσει σε κάποια σοβαρή αλλαγή στο σπίτι ή το σχολείο της, να «απαντήσει» σε μία αγχογόνο διαδικασία, όπως το διαζύγιο των γονιών…
οι κοινωνικοπολιτισμικοί, δηλαδή η πολιτισμική έμφαση στα πρότυπα που αφορούν το λεπτό σώμα και την άσκηση και
οι βιολογικοί παράγοντες, δηλαδή ενδεχόμενη βιολογική προδιάθεση.

2. ψυχογενής βουλιμία

ποια είναι η εικόνα μίας έφηβης με ψυχογενή βουλιμία;

Η ψυχογενής βουλιμία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και με μεγαλύτερη συχνότητα από την ανορεξία. Κυρίαρχο σύμπτωμα αποτελεί η επαναλαμβανόμενη υπερφαγία, δηλαδή η κατανάλωση μίας σημαντικά μεγαλύτερης από το φυσιολογικό ποσότητας φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα. Την υπερφαγία διαδέχεται συνήθως αλλαγή στη διάθεση και άγχος, που οδηγούν σε χρήση καθαρτικών και διουρητικών, πρόκληση εμετών, υπερβολική σωματική άσκηση…, προκειμένου να αντισταθμιστεί το αίσθημα της ενοχής και της δυσφορίας.

η διαταραχή αφορά και τα αγόρια και τα κορίτσια;

Η διαταραχή της ψυχογενούς βουλιμίας αφορά και τα δύο φύλα. Απλώς η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής στα κορίτσια και στην περίπτωση αυτή, όπως και στην ανορεξία, είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αγόρια.

ποια αναπτυξιακή πορεία ακολουθεί η διαταραχή στους εφήβους;

Η βουλιμία εκδηλώνεται συνήθως στα τελευταία χρόνια της εφηβείας. Με την πάροδο του χρόνου και δίχως θεραπευτική αντιμετώπιση, άλλοτε καταντάει μία χρόνια κατάσταση και άλλοτε εμφανίζεται περιστασιακά σε κρίσιμες στιγμές της ζωής του ατόμου.

τι φταίει για την εκδήλωση της ψυχογενούς βουλιμίας;

Τα αίτια της ψυχογενούς βουλιμίας ταυτίζονται με αυτά της ανορεξίας. Ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες στην εφηβεία, εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων, σεξουαλικής κακοποίησης, τραυματικών εμπειριών… σε συνδυασμό με βιολογική προδιάθεση για παχυσαρκία αυξάνουν δραστικά τις πιθανότητες για εμφάνιση διαταραχών διατροφής στην εφηβεία.